Vaste Retentie

Werking vaste retentie

De vaste retentieapparatuur (ook spalkje genoemd) is een klein metalen draadje dat achter de voortanden van de bovenkaak en/of onderkaak vastgeplakt zit.

 

Procedure vaste retentie

Zodra de tanden en kiezen goed staan, wordt een afdruk van de bovenkaak en de onderkaak gemaakt. Het tandtechnisch laboratorium gebruikt de afdrukken om de spalkjes te maken. Ongeveer een week later worden de spalkjes achter de voortanden geplakt en daarna wordt de vaste apparatuur verwijderd. Voor het plaatsen van de spalkjes worden de tanden eerst heel goed schoongemaakt. De spalkjes zitten met lijm achter de voortanden vastgeplakt. De patiƫnt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan. De spalkjes moet af en toe gecontroleerd worden door de tandarts of orthodontist. Het advies is om de spalk(jes) levenslang te laten zitten, mits deze goed worden onderhouden.

 

Schone spalkjes

Na het eten moeten de tanden en ook de spalkjes schoongemaakt worden. Dit vraagt extra aandacht bij het poetsen omdat voedsel tussen de spalkjes kan blijven zitten. De orthodontist legt uit hoe de tanden en spalkjes goed gepoetst moeten worden. Als de tanden en de spalkjes niet goed gepoetst worden, kunnen ontkalkingen (witte vlekken) en gaatjes ontstaan. Bij elke controle wordt gekeken of alles goed schoon is: Goed poetsen!

 

Problemen vaste retentie

Het kan gebeuren dat de spalkjes verbuigen, loskomen of zelfs kapot gaan. Als dit gebeurt, is het wel aan te raden van de praktijk te bellen.