Implantaten

Introductie

 Het verlies van tanden of kiezen kan het gevolg zijn van diverse oorzaken. Al met al is het een zeer vervelende en vaak traumatiserende gebeurtenis. Ook de locatie, waar het element verloren gaat, is van groot belang. Er zijn verschillende mogelijkheden om een gat in een tandenrij te herstellen. Het vervelende is dat de keuze vaak valt op het maken van een brug. Er moeten dan elementen omslepen worden die de brug moeten dragen. Als deze elementen nog gaaf zijn is het om slijpen niet wenselijk. Dan is een solitair implantaat de uitkomst. 

In de gevallen dat er bijna geen tanden of kiezen meer zijn om daar een brug op te maken, gaat het streven naar het maken van een kunstgebit of gedeeltelijke/partiële kunstvoorziening. Het probleem met deze voorzieningen is dat er gezocht moet worden naar ankerpunten om ze aan vast te zetten. Het grootste probleem bij het totale kunstgebit is dat het niet vast zit. De beste oplossing is dan om in de kaak enkele implantaten te zetten zodat het gebit veel beter vast zit en er ook minder botafbraak is. Een bijkomend en vervelend verschijnsel van een kunstgebit.

Toepassing Implantaten

Implantaten worden gemaakt van titanium. Ze worden waar mogelijk in het kaakbot geplaatst. Het zorgt voor de basis van kroon en brugwerk en worden zeer succesvol toegepast bij kunstgebitten (klik gebit). Het grote voordeel bij vervanging van enkele tanden of kiezen is dat de omringende elementen op hun plaats blijven en niet migreren en dat botafbraak wordt voorkomen. Bij gebruik van een kunstgebit is het tegengaan van botafbraak nog belangrijker en zorgen implantaten voor het goed vastzitten van het kunstgebit. Het voorkomen van botafbraak is gewenst om de vorm en daardoor uitstraling van het gezicht te bewaren. De implantaten worden zeer goed door het lichaam geaccepteerd. Het succes mondhygiëne percentage is 96% waardoor dit een zeer betrouwbaar alternatief is.

Een implantaat kan pas worden geplaatst als het bot is volgroeid. Verder zijn er weinig beperkingen en kunnen implantaten tot op hoge leeftijd worden geplaatst. Er komen steeds meer mogelijkheden voor het plaatsen van implantaten. Het verlies van tanden en kiezen is niet alleen maar het gevolg van ouderdom. Elementen kunnen ook verloren gaan door ongelukken. Dit gebeurd vaak bij sporters of val partijen. Verder zie je steeds vaker dat er wordt besloten tot verwijdering van een tand of kies omdat de zenuw behandeling maar niet tot rust komt. Ook het verruimen van de mogelijkheden voor vergoedingen van verzekeringsmaatschappijen zorgt voor een makkelijker gebruik van implantaten. Met een goede mondhygiëne gaat een implantaat vele jaren mee.

 

Contra

Mondhygiëne

Hoewel implantaten en kronen niet verloren gaan door gaatjes, is verlies wel degelijk mogelijk. Bij en slechte mondhygiëne kunnen, net als bij natuurlijke tanden en kiezen, ontstekingen ontstaan. Deze kunnen uiteindelijk tot verlies lijden van het implantaat.

Roken

Roken is een negatief gegeven voor het plaatsen van implantaten. De rook vervuilt het plaatsingsgebied en de wondgenezing verslechterd. Een slechte doorbloeding kan lijden tot het niet vastgroeien van het implantaat in het bot.

Medicijngebruik

Patiënten met diabetes en hartafwijkingen krijgen divers medicijnen toegediend die een goede wondgenezing in de weg kunnen staan. Echter met een goed contact tussen implantoloog en behandelend arts is het plaatsen van implantaten goed mogelijk.