Poetsen

Goed poetsen!

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor een gezond gebit. De tanden en kiezen moeten minstens drie keer per dag goed gepoetst worden. Tijdens een orthodontische behandeling is het extra belangrijk om goed te poetsen omdat etensresten achter de beugel kunnen blijven zitten. Als er niet goed genoeg gepoetst wordt, kunnen blijvende ontkalkingen (witte vlekken) in het glazuur of gaatjes ontstaan. Bovendien kan het tandvlees ontstoken raken. Mocht het reinigen toch te wensen overlaten, dan zullen we u hierop wijzen en dit proberen bij te sturen. Bij slecht poetsende kinderen sturen we in die situatie een ondertekende brief naar de ouders/verzorgers. Wanneer de mondhygiëne, ondanks herhaalde instructies, toch niet verbetert en de kans op blijvende schade te groot wordt, besluiten we soms de beugelbehandeling voortijdig stop te zetten. Tanden met een vaste beugel moeten op een andere manier gepoetst worden dan tanden zonder beugel. Gebruik een gewone tandenborstel of een elektrische tandenborstel met een kleine borstel met zachte haren. Poets met een tandpasta met fluoride. Gebruik ook kleine ragertjes om tussen de tanden en de beugel te poetsen.

 

Fluoride spoeldrank

Patiënten die behandeld worden met vaste apparatuur (slotjesbeugel) moeten ook spoelen met een drankje met fluoride. Dit versterkt het glazuur en beperkt het risico voor ontkalkingen en gaatjes. Iedere avond na het poetsen moet twee minuten met het drankje gespoeld worden. De spoeldrank moet daarna uitgespuugd worden. De orthodontist geeft een recept aan de patiënt en zijn ouders of verzorgers. Zij halen de spoeldrank bij de apotheek. Als de spoeldrank op is, moet de patiënt aan de orthodontist een herhalingsrecept vragen.

Poetsinstructies

Poets eerst de kauwvlakken van de kiezen in de bovenkaak en de onderkaak. Poets daarna de buitenkant van de tanden en kiezen waar de beugel op geplakt zit. Poets daarna de binnenkant van de tanden en kiezen. Zorg ervoor dat niets vergeten wordt

1. Plaats de borstel recht op de kauwvlakken van de kiezen. Beweeg de borstel heen en weer tot de kauwvlakken schoon zijn.

2. Plaats de borstel op de overgang van tand naar tandvlees. Maak kleine bewegingen waarbij de haartjes van de borstel tussen de beugel en de tand bewegen.

3. Plaats de borstel onder een hoek op de overgang van tand naar de beugel. Doe dit aan beide kanten van de draad. Maak kleine bewegingen waarbij de haartjes van de borstel tussen de beugel en de tand bewegen.

4. Poets ook de binnenkant van de tanden. Plaats de borstel op de overgang van tand naar tandvlees. Maak kleine bewegingen.

5. Gebruik een ragertje om de ruimte achter de draad goed schoon te maken.

Resultaat

Kijk in de spiegel of de tanden en de beugel goed schoon zijn. Gebruik af en toe een zogenaamde plaqueverklikker om te controleren of de tanden helemaal schoon zijn. Dit zijn rode tabletten die etensresten of tandplak rood kleuren. De plaqueverklikkers zijn verkrijgbaar bij iedere drogist.

Succes met poetsen !!