Na De Behandeling

Na de actieve behandeling, waarin de tanden en de kiezen naar de gewenste positie worden bewogen, is het van belang dat de tanden in deze positie worden gehouden. We plakken daarom een draadje aan de achterkant van de voortanden om te voorkomen dat ze weer scheef gaan staan. Dit draadje noemen we een spalkje.

Een spalk is zeker niet altijd mogelijk. De tandarts kijkt naar de beginsituatie, de behandeling, het poetsen en de groei, om te beslissen welke retentie-apparatuur geschikt is.

Wij adviseren na plaatsing de spalk levenslang in positie te laten. Wanneer het spalkje los komt moet u direct bellen om het opnieuw te laten vast zetten. Wanneer u dit niet doet, kunnen de tanden weer scheef gaan staan. Als de tanden terugdraaien, kan een spalkje dat niet weer recht maken en zal in veel gevallen opnieuw een beugel moeten worden geplaatst.

In alle gevallen krijgt u ook een beugel (een retentieplaatje/retainer) in de bovenkaak om de kiezen en de kaak zo goed mogelijk in de nieuwe stand vast te houden. Wij adviseren de retainer de eerste 12 maanden elke nacht te dragen. Daarna 1 keer per week de retainer passen. Na 1 jaar zijn er 2 mogelijkheden:

Als de retainer erg strak zit: advies om deze te blijven dragen in de nacht. 

Zit de retainer zoals altijd: advies wekelijks blijven passen zolang je rechte tanden wilt houden

De spalk/retainer wordt gecontroleerd na 1 maand en na 3 maanden. Tijdens deze controle wordt de stabiliteit van het gebit beoordeeld en worden de spalken gecontroleerd. Ook de retainer wordt gecontroleerd, neem daarom de retainer mee.

Deze controles zijn belangrijk, omdat je zelf niet altijd kan voelen of de spalk ergens los is gegaan. Daarna zal de tandarts de controles van de spalk(jes) overnemen.

Zolang je rechte tanden wilt houden is het advies is om de retainer te blijven dragen/passen (tanden/kiezen willen de rest van je leven verplaatsen, maar de retainer houdt de tanden/kiezen op hun positie).